Pe langa cele 10 seismometre educationale orizontale SEP instalate in scolile participante in anul 2014, in anul 2015 au fost instalate 3 seismometre educatioanale verticale Slinky in 3 scoli nou incluse in proiect: Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucuresti, Colegiul Teoretic Mihai Eminescu din Calarasi si Liceul Teoretic Carmen Sylva din Eforie Sud (triunghiuri albastre).
Reteaua Seismica Educationala din Romania
Reteaua Seismica Educationala a fost completata cu 10 statii seismice profesionale de banda larga apartinand Retelei Seismice Nationale a INCDFP. Cele 10 statii seismice profesionale (BZS – Buzias, CFR – Carcaliu, CJR – Cluj Napoca, DRGR – Valea Draganului, GZR – Gura Zlata, IAS – Iasi, MLR – Muntele Rosu, TIRR – Targusor, VOIR – Voina, VRI – Vrincioaia, marcate cu puncte rosii) au rolul de a completa baza de date cu evenimente seismice si ajuta la localizarea cutremurelor inregistrate de Reteaua Seismica Educationala.
Introducerea in Reteaua Seismica Educationala a seismometrelor profesionale a implicat instalarea de calculatoare RaspberryPi si folosirea de programe dedicate (SeisComp si seedlink) pentru achizitia si schimbul datelor in timp real.
In prezent fluxul de date se realizeaza dupa urmatoarea schema:
Descrierea echipamentelor hardware/software instalate:
Seismometru SEP – seismometru educational orizontal instalat in 10 scoli;
jAmaseis – program folosit pentru achizitia datelor de la seismometrele educationale pentru calculatoare cu sistem de operare Windows, actualizat la versiunea 1.03 in anul 2015;
Seismometru „Slinky” – seismometru educational vertical instalat in 3 scoli nou incluse in proiect. Are avantajul ca poate fi achizitionat la costuri reduse comparativ cu cel orizontal iar calitatea datelor este aceeasi daca sunt instalate in locuri potrivite. Componentele principale ale acestui tip de seismometru sunt: o greutate atasata de un arc, o bobina cu magnet, un tub de protectie si un digitizor ce transforma semnalul analogic in semnal digital.
Seimometrul educational vertical Slinky
Calculator RaspberryPi – calculator cu sistem de operare Raspbian Linux. Din cauza fluctuatiilor de tensiune si a intreruperilor de curent calculatoarele cu sistem de operare Windows au fost deseori oprite iar pentru repornirea lor a fost necesara interventia persoanelor responsabile din scolile participante in proiect. La Liceul Andrei Muresanu din Brasov, in urma unei fluctuatii de tensiune calculatorul care achizitiona datele local s-a defectat si a fost inlocuit cu un RaspberryPi. Pentru a preintampina aceste probleme calculatoarele RaspberryPi sunt instalate in scoli impreuna cu un modul UPS (stabilizare a tensiunii si o baterie ce permite functionarea calculatorului pentru cateva ore in lipsa sursei de energie electrica) realizat de catre tehnicieni ai INCDFP. In etapa urmatoare se intentioneaza conjugarea tuturor calculatoarelor cu sisteme de operare Windows cu calculatoare RaspberryPi. Acest tip de calculator permite instalarea de programe dedicate folosite in rutina zilnica de catre INCDFP. Programul SeisComp instalat pe calculatoarele RaspberryPi colecteaza datele de la seismometrele la care sunt conectate si le transmite catre serverul instalat in SeismoLaboratorul INCDFP printr-un protocol seedlink.
Achizitia datelor cu calculator RaspberryPi
Seedlink – protocol de comunicare pentru achizitia datelor in timp real;
SeisComp – program dedicat ce permite achizitia si prelucrarea datelor in timp real. Este folosit de catre INCDFP pentru achizitia datelor din cadrul Retelei Seismice Nationale (RSN). Programul este instalat pe toate calculatoarele RaspberryPi, realizand o baza de date locala pentru o perioada de 10-15 zile, si pe serverul instalat in Seismo Laboratorul INCDFP unde se afla baza de date a Retelei Seismice Educationale.
Seismometru RSN – seismometru din cadrul Retelei Seismice Nationale operate de catre INCDFP;
SeisGram_SeedLink Viewer – program pentru vizualizarea datelor in timp real;
WinSCP – program folosit pentru transferul securizat al datelor. Este instalat pe calculatoarele cu sistem de operare Windows pentru a accesa calculatorul cu baza de date din Seismo Laboratorul INCDFP.
Descrierea fluxului de date:
Baza de date a Retelei Seismice Educationale se stocheaza intr-un server instalat in SeismoLaboratorul din cadrul INCDFP. Pe acest calculator este instalat programul SeisComp cu ajutorul caruia se realizeaza achizitia datelor in timp real de la seismometrele profesionale ale RSN si de la seismometrele educationale cu calculatoare RaspberryPi.
Achizitia datelor de la seismometrul educational pe calculatoarele cu sistem de operare Windows se face cu programul jAmaseis, iar transferul datelor continue sau taiate pe eveniment se realizeaza prin programul TeamViewer de catre un operator de la INCDFP. Vizualizarea datelor in timp real se realizeaza cu programul SeisGram_SeedLink Viewer.
Achizitia si vizualizarea datelor pe calculatoarele cu sistem de operare Windows
Achizitia datelor pe calculatoarele cu sistem de operare Raspbian Linux se face prin protocolul seedlink catre programul SeisComp local, iar transferul datelor datelor in timp real se realizeaza prin protocolul seedlink catre programul SeisComp instalat in calculatorul cu baza de date de la INCDFP. Vizualizarea datelor in timp real se realizeaza cu programul SeisGram_SeedLink Viewer.
Achizitia si vizualizarea datelor pe calculatoarele cu sistem de operare Raspbian Linux
INCDFP asigura suport tehnic pentru operarea si administrarea retelei in trei moduri diferite:
- material tehnic scris – materiale dezvoltate pentru instalarea seismometrelor educationale (SEP si Slinky), aplicatiei jAmaseis si a programului de vizualizare si prelucrare a datelor SeisGram.
- suport tehnic on-line permanent – realizat prin intermediul aplicației TeamViewer pentru calculatoarele cu sistem de operare Windows si prin protocolul ssh (Secure Shell) pentru calculatoarele cu sistem de operare Raspbian Linux.
- suport tehnic telefonic – doar in cazul in care se constata ca seismometrul nu mai este calibrat cum trebuie sau ca unul din calculatoare nu mai apare in retea (din diferite motive se poate intrerupe legatura la Internet), persoana responsabila de buna functionare a seismometrului din scoala respectiva este contactata telefonic de catre o persoana de la INCDFP si indrumata sa recalibreze seismometrul sau sa reconecteze calculatorul la Internet.
O valoare adaugata a acestei etape, chiar si in conditiile in care doar 50% din fondurile contractate au fost acordate, e adaugara a inca 3 scoli ca partenere in reteaua ROEDUSEIS:
– Liceul Carmen Sylva, Eforie Sud
– Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Bucuresti
– Scoala Gimnazială Ghimbav
Odata cu Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, s-a reusit atragerea si componentei educatiei profesionale si nu orișicum ci chiar printr-o scoala tehnica, potential viitoare ofertanta a unor tineri tehnicieni in ceretare.