Sesiuni de pregatire

Sesiuni de pregatire (prezentare a materialului educational elaborat, propuneri de implementare sub forma de module didactice si activitati practice) a educatorilor si profesorilor  si moduri de valorificare.

Workshop regional Bucuresti

 

SeminarBucurestiConsortiul proiectului ROEDUSEIS a organizat in data de 3 Aprilie 2013 la Bucuresti (Hotel IBIS Gara de Nord) un workshop regional, in cadrul actiunii 2.2/etapa II/2013 dedicata sesiunilor de pregatire a profesorilor organizate sub forma unor seminarii cu prezentari de activitati didactice, propuneri de implementare (module didactice si activitati practice) precum si moduri de aplicare in activitatea didactica din invatamântul preuniversitar.

Tema workshop-ului a fost  “Teaching Earth Science in High School”  si a fost sustinut de catre Phillip Murphy, profesor la Universitatea din Leeds si membru al “Earth Science Education Unit” si Elizabeth Murphy, Formator Independent STEM (Science, Technology, Engeneering and Math), Marea Britanie. Au fost prezentate exemple practice si sugestii metodologice pentru cadrele didactice care doresc sa sustina activitati cu elevii pe aceasta tema. Manifestarea a fost organizata de catre Institutul National de Fizica a Pamântului, coordonator al proiectului ROEDUSEIS. O manifestare similara a fost organizata la Cluj, in data de 2 Aprilie, tot in cadrul aceleiasi etape de catre un alt partener al proiectului –  Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului.

Cadrele didactice care au participat la actinile din cadrul acestui workshop sunt profesori preuniversitari de la scolile implicate in proiect: Liceul Teoretic “Andrei Muresanu” Brasov (Delia CHIVAREAN, Nicolae SPIRIDON, Dan CRACIUN), Scoala Gimnaziala Ghimbav, Brasov (Radu CHIVAREAN), Colegiul National “Mihai Viteazu” Bucuresti (Ioana SANDRU), Complexul Educational “Lauder” Bucuresti (Claudia VOICU, Monica VITAN), Liceul Teoretic  “Decebal” Constanta (Iuliana DUMITRU), Colegiul “Costache Negruzzi” Iasi (Mihaela Mariana TURA)

…dar si din alte scoli interesate de tematica prezentata: Liceul Teoretic Horia Hulubei  Magurele (Ioana UNGUREANU). Alaturi de acestia au participat si reprezentanti din partea Institutelor / Universitatilor partenere: INFP (Dragos TATARU, Bogdan ZAHARIA Dragos TOMA-DANILA), UBB – Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului (Nicoleta BRISAN) si URBAN-INCERC (Iolanda Gabriela CRAIFALEANU).

Workshop-regional Cluj

SeminarCLujUn eveniment similar s-a desfasurat in cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. La festivitatea de deschidere au participat cadre didactice ale facultatii, cercetatori din cadrul Centrului de Cercetare pentru Managementul Dezastrelor si mai ales reprezentanti ai scolilor implicate in proiect si ai altor scoli interesante de tematica abordata. Cuvantul de deschidere a fost rostit de catre decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului, Prof univ.dr.ing. Alexandru OZUNU, sustinator al acestui proiect din perspectiva preocuparilor sale stiintifice din domeniul dezastrelor. Importanta evenimentului a fost reliefata de catre Lector dr. Nicoleta Brisan, responsabil de proiect din partea UBB iar contextul initiativei proiectului a fost prezentat de catre reprezentantul institutiei coordonatoare a proiectului, cercetator Dragos Toma (INCDFP). Experienta instalarii si utilizarii seismometrelor in Anglia ca si utilitatea unor astfel de workshop-uri dedicate profesorilor au fost prezentate de catre cei doi formatori din Anglia invitati sa sustina activitatile.

Grupul tinta caruia i-au fost adresate activitatile acestei intalniri au fost profesori ai scolilor din Transilvania si Banat, implicate in proiect. Au participat un numar de 19 .profesori preuniversitari din urmatoarele unitati de invatamant: Colegiul National „Gh. Lazar” Sibiu (Prof. Radu VELICA); Liceul „Grigore Moisil” Timisoara (Prof. Dorina CUCU, Prof. Ana CODREA, Prof. Valeriu BOGDAN); Colegiul National „Silvania” Zalau (Prof. Camelia PASTEAN, Prof. Ioan ABRUDAN); Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu” Cluj-Napoca (Prof. Doru CHIFOR, Prof. Nicolae BENA, Prof. Felicia PALACIAN, Prof. Carmen COTOP, Prof. Corina SITARU, Prof. Emil SITARU, Instr. Smaranda SITARU, Instr. Alin DETESAN); Colegiul National “George Baritiu” Cluj-Napoca (Prof. Horatiu POPA-BOTA, Prof. Viorica MANDRUT, Prof. Vladimir BALTARIU, Prof. Monica ILISIU, Prof. Cornel COSTEA).

Maniera de desfasurare a activitatilor practice a fost una interactiva, dinamica si foarte eficienta avand in vedere experienta celor doi formatori din Anglia. Tematicile sustinute experimental au fost din sfera Stiintei Pamantului si se inscriu ca fiind dintre cele mai relevante in domeniu.

La finalul workshop-ului, cadrelele didactice au apreciat initiativa din cadrul proiectului, manifestandu-si dorinta si disponibilitatea de a participa si in cadrul altor manifestari similare. De asemenea, si-au exprimat incantarea in ceea ce priveste diseminarea cunostintelor accumulate, punerea in aplicare a ideilor transmise si totodata experimentate de catre ei insisi, in cadrul orelor predate la materii precum fizica sau geografia ba chiar si matematica.  Validarea participarii cadrelor didactice in cadrul workshop-ului, a fost facuta de catre consortiul proiectului prin inmanarea in cadru festiv a diplomei de participare. Asadar, prin intermediul acestui workshop, a fost atins unul dintre obiectivele educationale ale proiectului, respectiv instruirea profesorilor in domeniul Stiintelor Pamantului si implicit dezvoltarea lor profesionala.