Platformele demonstrative sunt dedicate intelegerii si constientizarii aspectelor fundamentale privind seismele si pregatirii pentru situatiile de urgenta generate de seisme, activitatile propuse a se desfasura in cadrul acestora adresandu-se in principal elevilor si studentilor.
Unul din obiectivele importante ale etapei a fost realizarea platformelor demonstrative (seismolaboratoare) in cadrul INCDFP, URABN-INCERC si UBB. Oportunitatea acestora este evidenta, avand în vedere faptul ca, în planurile de învatamant ale specializarilor de licenta si masterat din cadrul anumitor facultati (Facultatea de Geologie Geofizica si Facultatea de Constructii Bucuresti, Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului – Cluj) exista discipline care abordeaza tematica seismica, tematica care poate fi sustinuta prin activitati practice în aceste laboratoare. De asemenea, pentru anumite discipline din curricula preuniversitara (Fizica, Geografia etc) elevii, însotiti de profesorii lor, pot desfasura aici activitati corelate programelor scolare ale acestor discipline. Si nu în ultimul rand, trebuie avut în vedere si expunerile, vizualizarile unor materiale cu scop educativ, dezbaterile care pot fi sustinute în cadrul seismolaboratoarelor cu ocazia unor vizite ale grupurilor de elevi, prilejuite de anumite evenimente (Ziua portilor deschise, Scoala altfel, Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, Ziua mediului etc.).
Seismolaboratorul dezvoltat de catre INCDFP (SEISMOLAB1), a fost creat intr-un spatiu dedicat dintr-o cladire anexa a sediului institutiei. Seismolaboratorul a fost dotat cu 5 calculatoare performante pe care sunt instalate programe de prelucrare si vizualizare a datelor seismice, 4 televizoare SMART 3D, un proiector interactiv, precum si cu logistica necesara: panouri pentru afisare de materiale educationale, polite pentru prezentare modele educationale, puzzle educational magnetic cu placile tectonice, panou de 4 x 2,5 m pe care a fost printata o harta educativa ce prezinta distributia epicentrelor cutremurelor produse in perioada 1900 – 2014 si a vulcanilor activi in contextual tectonicii globale, masa de 2 x 2,5 m pe care a fost printat un poster “Explorarea Pamantului cu ajutorul seismologiei” adaptat dupa un poster realizat de IRIS, mobilier. De asemenea, seismometrul educational al INCDFP a fost reinstalat in seismolaborator pe o placa de beton si conectat la un calculatoar si la un televizor. Toate dispozitivele electronice sunt conectate wireless la un router conectat la internet.
In cadrul Proiectului ROEDUSEIS (2012-2015) s-a amenajat un seismolaborator (SEISMOLAB 2) cu minisimulatoare donatie JICA, un seismograf si machete/modele de cladiri, brosuri, postere etc., realizate de specialistii INCD-URBAN INCERC Bucuresti.
Camera SEISMOLAB2, echipata cu un seismograf performant si materiale didactice
Seismolaboratorul 3 (SEISMOLAB3) a fost creat la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului si functioneaza pe langa Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor. Dotarea sa a fost gandita astfel încat sa satisfaca cerintele educationale atat ale studentilor si masteranzilor facultatii cat si ale elevilor. Laboratorul are în componenta sa, doua încaperi. Una este situata în subsolul cladirii facultatii, aici fiind instalat seismometrul educational si sistemul aferent de achizitionare, stocare si vizualizare a datelor (calculator, monitor). Întreg ansamblul este conectat la internet. Spatiul a fost amenajat cu un pilastru de beton pe care este asezat seismometrul si cu mobilier adecvat spatiului si activitatii desfasurate aici.
Cele doua incaperi ale SEISMOLAB3
Activitatile desfasurate sunt dedicate în principal elevilor si studentilor si sunt realizate în cadrul unor vizite tematice, sau a unor discipline universitare cuprinse în curricula scolara (Geodinamica mediului – an I, specializarile de licenta: Stiinta Mediului si Geografia Mediului; Hazarde si riscuri naturale – an II, specializarile de licenta: Stiinta Mediului si Geografia Mediului; Managementul riscurilor si dezastrelor naturale – an I, specializarile de master: Evaluarea Riscului si Securitatea Mediului, Gestiunea si Protectia Mediului, Calitatea Mediului si Surse Energetice).
Înfiintarea în cadrul proiectului ROEDUSEIS-NET a seismolaboratoarelor constituie o oportunitate pentru dezvoltarea unor abilitati si competente educationale în domeniul Stiintelor Pamantului. Seismolaboraotarele reprezinta o platforma demonstrativa dedicata întelegerii si constientizarii aspectelor fundamentale privind seismele si pregatirii pentru situatiile de urgenta generate de seisme. Datorita mijloacelor si a materialelor de învatare existente în dotare, în cadrul seimolaboratoarelor pot fi utilizate metode de învatare interactive si practice eficiente si atractive.