Instalarea Retelei Seismice Educationale in scoli (RSE)

Principiul de functionare al seismometrului educational este acelasi cu cel al seismometrelor folosite de catre seismologi in cercetarea stiintifica. Undele seismice generate de un cutremur fac ca miscarea solului sa fie relativa fata de un dispozitiv de inregistrare.

Unul din obiectivele importante ale proiectului a constat in instalarea seismometrelor educationale in cele 9 scoli participante.

Reteaua ROEDUSEIS

Colegiul National „Gh. Lazar” Sibiu
Liceul „Grigore Moisil” Timisoara
Colegiul National „Silvania” Zalau
Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu” Cluj-Napoca
Colegiul National “Mihai Viteazul”
Complexul Educational “Lauder” Bucuresti
Liceul Teoretic “Andrei Muresanu”
Scoala Gimnazials Ghimbav, Brasov
Colegiul National ”A.I. Cuza” Focsani
Colegiul “Costache Negruzzi” Iasi
Liceul Teoretic “Decebal” Constanta

 

 

              Reteaua Seismica Educationala din Romania

 

Seismometrele educationale au fost achizitionate de catre Institutul National de Fizica Pamantului. Pentru obtinerea celor mai buni parametri de instalare, un seismometru a fost instalat si testat la INCDFP.

Principiul de functionare al seismometrului educational este acelasi cu cel al seismometrelor folosite de catre seismologi in cercetarea stiintifica. Undele seismice generate de un cutremur fac ca miscarea solului sa fie relativa fata de un dispozitiv de inregistrare. In cazul seismometrului educational exista o greutate la capatul bratului orizontal care ramane fixa in timp ce solul se misca, iar aceasta miscare relativa este inregistrata. Atunci cand seismometrul este pe pozitie inclinarea acestuia se regleaza cu ajutorul unui surub de nivelare (orizontalizare), astfel ca bratul seismometrului sa aiba o perioada de oscilatie de 20 secunde. Oscilatia este amortizata cu ajutorul unei placi de amortizare (atasata bratului oscilant) care este pozitionata in campul magnetic dintre magnetii de amortizare. Bobina seismometrului este legata la o „cutie electronica” care amplifica şi digitizeaza semnalul şi-l transmite unui calculator. Semnalul primit de la seismometru este inregistrat şi analizat in calculator cu ajutorul programului jAmaSeis.

Pentru ca seismometrul sa functioneze corespunzator este foarte important sa se masoare perioada de oscilatie a seismometrului, iar amortizarea sa fie ajustata corect in functie de datele inregistrate in fiecare locatie. Peroada de oscilatie a fost masurata cu digitizorul seismometrului, aceasta fiind de aproximativ 20 s.

Un seismometru care nu este amortizat suficient va oscila de prea multe ori dupa detectarea semnalului, iar daca este prea amortizat nu va fi destul de sensibil pentru a detecta semnale mici (cutremure mici).

In fiecare din cele 9 scoli s-a cautat cea mai buna locatie posibila de instalare a seismometrului care a corespuns unor criterii:

  • – existenta unei surse de alimentare cu energie electrica si conexiune la internet;
  • – locatia sa nu fie expusa la surse de zgomot (trafic intens, echipamente industriale, etc);
  • – seismometrul sa aiba contact direct cu podeaua betonata, unele scoli au dispus de subsoluri amenajate fapt ce a constituit un avantaj;
  • – sa fie posibila vizitarea locatiei cu elevii din scoala;

Fiecare seismometru educational a fost configurat in functie de locatia in care a fost instalat.

Insatlare_Reteaua_Seismica_Educationala_1 Insatlare_Reteaua_Seismica_Educationala_2

 

 

 

 

 

Insatlare_Reteaua_Seismica_Educationala_3Insatlare_Reteaua_Seismica_Educationala_4

 

 

 

 

 

Insatlare_Reteaua_Seismica_Educationala_5Insatlare_Reteaua_Seismica_Educationala_6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instalarea seismometrlor educationale în trei dintre locatii (Brasov, Focsani si Iasi)

Seismometrele educationale au fost achizitionate impreuna programul Amaseis folosit la vizualizarea, achizitia si prelucarea datelor. Dezvoltatorul programului de achizitie a actualizat versiunea initiala a programului trecand pe platforma java si facand doua modificari (jAmaseis v. 1.0.0 si jAmaseis v. 1.0.2). Pe calculatoare au fost instalate si aplicatii suplimentare: Seisgram, dezvoltat de catre Anthony Lomax (http://alomax.free.fr). Aplicatia este un program Java care permite vizualizarea si analiza interactiva a seismogramelor cutremurelor inregistrate la diferite statii seismice si este folosit in cercetarile seismologice, dar a fost adaptat si pentru utilizarea lui de catre elevi si profesori in scoli si licee.

Reteaua Seismica Educationala este functionala, inregistrand pe parcursul anului 2014 mai multe cutremure, pentru unele facandu-se si localizarea acestora.