15 Mai 1912 are loc inaugurarea noii clădiri a Şcolii Civile Regale de Stat pentru Fete, aflată pe strada Fleischeralle / Aleea Măcelarilor (azi Bulevardul Republicii pe care se află CNAM), un adevărat „Palat al muzelor”, în care vor funcţiona de acum cele 4 clase maghiare de gimnaziu pentru fete, dovada vie a multiculturalităţii oraşului Bistriţa. Aici vor învăţa, în proporţii aproximativ egale, eleve de naţionalitate română, germană, maghiară şi israelită. În aceeaşi clădire va funcţiona şi o şcoală primară de stat cu predare în limba maghiară.
29 Mai 1919 clădirea este preluată de statul român. În locul fostei şcoli maghiare este înfiinţată Şcoala medie română de stat pentru fete, devenită în 1928 Gimnaziul de fete Bistriţa. Aici este mutată fosta Şcoală confesională greco-catolică, devenită Şcoala primară mixtă „Andrei Mureşanu”. Până în anul 1929, în aceeaşi clădire funcţionează o a treia unitate de învăţământ: Şcoala de ucenici Bistriţa.
1971 liceul nr. 2 reprimeşte, după 31 de ani, numele de „Andrei Mureşanu”, devenit în 1978 Liceul industrial „Andrei Mureşanu” Bistriţa.
1999 liceul teoretic devine Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, denumire pe care o poartă şi astăzi.