Inceputurile celui mai vechi liceu din Zalau si din judetul Salaj, isi au radacinile in prima jumatate a secolului al XVII-lea: in anul 1646, la Zalau functiona deja un gimnaziu reformat (calvinist). Din acest an este cunoscut numele primului rector al institutiei, precum si numele elevilor inscrisi la cursurile superioare. Acesti elevi au fost inscrisi in matricola scolii si prin aceasta, ei se angajau sa respecte legile scolii. In primele secole, limba de predare a fost limba latina, apoi limba maghiara, iar din secolul trecut limbile romana si maghiara.
In decursul timpului, denumirea scolii s-a schimbat de mai multe ori: la inceput se numea Gimnaziul Evang. Reformat, apoi Colegiul Evang. Reformat. In anul 1903, cand a fost construit actualul sediu principal cu trei nivele, a primit numele de Colegiul Reformat „Wesselényi”. Intre 1953-1965, scoala a purtat numele poetului Ady Endre, apoi s-a mai numit Liceu de Matematica-Fizica, Liceu Teoretic si din 2001 poarta denumirea de Colegiul National „Silvania”.
In decursul existentei sale de peste trei secole, aceasta scoala a fost un important centru pentru cultura si invatamantul din zona si a pastrat aceasta calitate si pentru secolul al XXI-lea. Odinioara, aici au studiat foarte multe personalitati cunoscute, dintre care ii pomenim pe: poetul Ady Endre, exploratorul-calatorul si omul de stiinta Bíró Lajos, eminentul om politic Iuliu Maniu, fost prim ministru al Romaniei, Gyarmathi Sámuel – medic, lingvist si profesor distins, care o perioada a predat si la colegiu. Altii ca sculptorul Balaskó Nándor, politicieni: Szikszai Lajos, Kun Béla, Victor Deleu, Iulian Andrei Domsa, lingvistul Márton Gyula, psihologul Zörg Benjamin, istoricul-scriitor Petri Mór si altii. Aici au predat multi profesori eminenti, precum: Gyarmathi Sámuel, Salamon József, Kincs Gyula, Szabó T. Attila, Cobarzan Constantin si altii.