PREZENTARE ROEDUSEIS in cadrul celei de-a saptea editie a Conferintei de cercetare în constructii, economia constructiilor, arhitectura, urbanism si dezvoltare teritoriala avand ca tema Competitivitatea durabila, 9 mai 2014, sediul sucursalei INCERC Bucuresti din Sos. Pantelimon nr. 266, sector 2, Bucuresti.
Obiectivul conferintei a fost acela de a prezenta provocarile legate de atingerea unei competitivitati durabile in domeniul planificarii spatiale, arhitecturii, constructiilor si disciplinelor conexe in consens cu obiectivele Uniunii Europene si identificarea a noi metode/principii de actiune/linii directoare care sa asigure o dezvoltare sustenabila a societatii noastre, in concordanta cu politicile externe.
Institutul a dorit organizarea unui cadru prielnic de colaborare intre cercetatori, profesori si profesionisti, reunind intr-o viziune integrata studiile realizate la diferite scari spatiale, de la detaliile structurale ale constructiilor la cercetarea regionala, incluzand aspectele economice, sociale si ecologice.
In acest context, s-a considerat oportuna si prezentarea demonstrativa dedicata participantilor, sustinuta de dr. ing. Emil-Sever Georgescu, Director al Centrului European pentru Reabilitarea Cladirilor-ECBR în cadrul INCD URBAN-INCERC, privind impactul cutremurelor asupra constructiilor, în functie de regimul de înăltime, de structura portantă, dar şi în functie de tipul de cutremur –de adâncime sau de suprafată.
Au fost utilizate modele/machete cu inaltimi diferite si cu/fara pereti de umplutura, un echipament Bururu, tip carucior, un minisimulator seismic de tip japonez “Bururu” si alte minisimulatoare create de specialistii institutului (in cadrul Roeduseis; dotare SeismoLab III). Efectele observate sunt legate, in principal, de modul de oscilatie, de marimea deplasarilor orizontale, implicit de deformatii ale scheletului unei cladiri reale.
Foto. Prezentare demonstrativa dedicata participantilor la Cea de-a saptea editie a conferintei de cercetare în constructii (mai 2014)