PREZENTARE ROEDUSEIS in cadrul Simpozionului International Studentesc “IF IM CAD” al Universitătii de Stiinte Agronomice si Medicină Veterinară din Bucuresti, Facultatea de Îmbunătătiri Funciare si Ingineria Mediului, 16 – 17 mai 2014, Bucuresti
Simpozionul a acoperit o gamă largă de subiecte prin sesiuni tematice si sesiuni de postere. Participantii au prezentat rezultatele cercetărilor in domenii precum: Managementul dezastrelor, Observarea Pământului si sisteme informationale geografice, Stiinte fundamentale, Stiinta si ingineria mediului, Dezvoltarea durabilă a spatiului rural, Managementul resurselor de apă, Măsurători terestre si cadastru.
In cadrul activitatilor desfasurate in proiectul ROEDUSEIS, din partea INCD URBAN-INCERC, dr. ing. Claudiu Sorin Dragomir, sef Laborator Reteaua Natională Seismica, Evaluarea Riscului Seismic și Actiuni in Constructii -RNERC, a prezentat aspecte teoretice si practice privind seismele si efectele acestora asupra mediului construit.
Deoarece in ingineria seismica se apeleaza la un aparat fizico-matematic complicat, pentru a verifica solutiile noi din domeniul constructiilor si a atrage atentia asupra unor situatii tipice de vulnerabilitate, de multe ori este necesar si convingator un experiment.
Pentru stabilirea comportarii modelelor/machetelor si a efectului de parter slab, pentru o macheta de cladire mai inalta, cu pereti de umplutura la celelalte niveluri, au fost utilizate un echipament Bururu, tip carucior, un minisimulator seismic de tip japonez “Bururu”, alte minisimulatoare create de specialistii institutului (in cadrul Roeduseis), si machete de cladiri, cu inaltimi diferite si pereti de umplutura (dotare SeismoLab III). Efectele observate sunt legate, in principal, de modul de oscilatie, de marimea deplasarilor orizontale, implicit de deformatii ale scheletului unei cladiri reale.