PREZENTARE ROEDUSEIS in saptamana de practica a studentilor de la specializarile Inginerie Economica in Constructii si Imbunatatiri Funciare si Dezvoltare Rurala, din cadrul Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului, 11 iulie 2014
In cadrul Sucursalei Bucuresti a INCD URBAN-INCERC, studentii au participat la o prezentare privind seismicitatea teritoriului Romaniei, efectele cutremurelor asupra cladirilor, elementelor nestructurale si continutului acestora, altor tipuri de constructii, mediului inconjurator si asupra oamenilor, masurile de prevenire si reducere a efectelor cutremurelor si principalele proiecte nationale dedicate constientizarii dezastrelor seismice, sustinuta de dr. ing. Daniela Dobre.
Masurile privind siguranta constructiilor la cutremure sunt impuse prin adoptarea noului Cod de proiectare antiseismica, P100-1/2013, si a unei noi harti de zonare a teritoriului României din punct de vedere al valorilor acceleratiei terenului pentru proiectare, dar si prin masuri de protectie din cultura seismica locala (in zona rurala), cum ar fi camasuirea zidariei cu plase si beton, amplasare de stalpisori in colturi, dispunerea de buiandrugi si centuri de beton, plansee de beton armat, zidarie armata (zidarie confinata/cu inima armata) etc.
Un aspect important al prezentarii s-a referit la modalitatile de constientizare, educare, instruire, informare privind cutremurele: simulatoare seismice mobile, mini-simulatoare, imagini, filme, date, acces la publicatii computerizate despre reconstructie, dispozitive de simulat oscilatiile sau lichefierea nisipurilor, comportarea la seism etc.
Cu aceasta ocazie, a fost facuta, de asemenea, si o demonstratie cu privire la comportamentul cladirilor in caz de seism, cu materiale didactice din dotarea Seismolab III, activitatea fiind coordonata de catre dr. ing. Emil-Sever Georgescu, Director al Centrului European pentru Reabilitarea Cladirilor-ECBR.