Hazardele ca si riscurile naturale se inscriu printre preocuparile prioritare la nivelul Europei. Oamenii depasesc adesea teritoriile in care traiesc si isi desfasoara activitatea. Calatorind in intreaga lume, ei sunt expusi numeroaselor amenintari naturale si altele decat cele specifice teritoriilor de bastina. Prin urmare, pentru propria lor siguranta dar si a celor din jur, informarea si educarea reprezinta puncte de plecare inspre o reactie ferma si eficienta. De altfel, informarea si educarea sunt doua ingrediente esentiale in toate politicile legate de reducerea riscurilor naturale.
Proiectul Reteaua Seismica Educationala din Romania (ROEDUSEIS-NET) este un proiect educational dar in acelasi timp si unul stiintific finantat de UEFISCDI si pus in practica de un consortiu alcatuit din Institute de cercetare (INCDFP, INCERC-URBAN) si unitati de invatamant superior (UBB-FSIM). Scopul acestui proiect este elaborarea unor resurse educationale, dezvoltarea si implementarea unei noi metodologii de predare si invatare a Stiintelor Pamantului utilizand seismologia ca mijloc de cunoastere si pregatire in domeniul riscului seismic
Proiectul ROEDUSEIS-NET cuprinde in planul activitatilor propuse, dupa etapa de elaborare a materialelor educationle, o etapa care are ca nucleu organizarea unor intalniri directe intre reprezentantii consortiului si reprezentantii scolilor din Romania implicate in proiect.
Perioada dedicata acestor intalniri directe a debutat in ziua de 4 martie 2013 si se va derula pe parcursul intregii luni Aprilie, dupa urmatorul calendar:
04.03.2013 – Colegiul National Gh. Lazar Sibiu
05.03.2013 – Liceul Grigore Moisil Timisoara
06.03.2013 – Colegiul National Silvania Zalau
07.03.2013 - Liceul Teoretic Nicolae Balcescu Cluj-Napoca
23.04.2013 – Liceul Mihai Viteazu Bucuresti
24.04.2013 – Liceul Andrei Muresan Brasov
25.04.2013- Colegiul National A.I. Cuza Focsani
26.04.2013- Colegiul Costache Negruzzi Iasi
29.04.2013- Liceul Teoretic Decebal – Constanta
Actiunea a avut un caracter itinerant, cu intalniri programate in cadrul scolilor din teritoriu. La intalniri au fost invitati sa participe profesori de fizica si geografie dar si alte cadre didactice interesate de subiect. De asemenea, au participat la intalnire si persoanele din conducerea scolilor care au fost invitati sa faca aprecieri asupra inititivei proiectului. In unele scoli, au fost prezenti in sala si elevi, in special din clasele X si XI dar si din ciclul gimnazial. Prezenta lor a fost oportuna in contextul in care, ei reprezinta o componenta importanta a grupului tinta careia proiectul nostru i se adreseaza.
In prima parte a intalnirilor se va prezenta proiectul ROEDUSEIS-NET punandu-se in evidenta cadrul de desfasurare, scopul urmarit, etapele de realizare si rezultate obtinute pana la ora actuala in cadrul proiectului.
Partea a doua va fi dedicata prezentarii materialelor educationale elaborate in cadrul primei etape a proiectului:
– Notiuni de seismologie teorie si activitati practice (Dr. Fiz. Bogdan Zaharia INCDFP).
– Efectele cutremurelor asupra mediului natural teorie si activitati practice (Lector dr. Nicoleta Brisan UBB-FSIM).
– Efectele cutremurelor asupra mediului construit teorie si activitati practice Dr. Ing. Emil-Sever Georgescu (Director Stiintific URBAN-INCERC) caruia i-a revenit si meritul de a prezenta intr-o maniera bine documentata, particularitatile seismice ale fiecarei zone in care se situeaza scolile vizitate si efecte istorice ale seismelor asupra unor cladiri si edificii.
Raspunsul la intrebarea Este nevoie de educatie seismologica in scoli? va fi oferit de catre Psiholog dr. Spranta Tibu (INCDFP/ISE), care va aduce in fata auditoriului, interpretarea rezultatelor studiului de analiza de nevoi efectuat in cadrul scolilor beneficiare ale acestui proiect.
Partea finala a intalnirii va fi dedicata discutiilor asupra proiectului in general si a materialelor didactice dezvoltate, a modului de implementare a lor in functie de particularitatile fiecarei scoli. Cu ajutorul unui chestionar completat de catre cadrele didactice, se va dori obtinerea unui feedback asupra materialelor prezentate.
Aceasta actiune desfasurata in colaborare cu scolile implicate in proiect urmareste sa defineasca cadrul de desfasurare a activitatilor educative propriu-zise in aceste scoli si creand noi cai de colaborare in viitor.
Consortiul ROEDUSEIS