Unde si de ce se produc cutremurele?

INFO

Pentru a intelege cauza producerii cutremurelor, trebuie sa cunoastem modul de formare a Pamantului. Doua concepte stau la baza acestui capitol, si anume: planeta pe care traim este alcatuita din strate, stratul exterior sau de suprafata este fragmentat in bucati cu forme neregulate, denumite placi…..
Din cuprins:
Invelisurile Pamantului
Una dintre cele mai simple metode de a descrie invelisurile Pamantului este prin analogie cu un ou fiert. Cum oul are un invelis extern cunoscut de noi sub numele de coaja, asa si Pamantul are un invelis extern numit crusta. Zona mediana a Pamantului se numeste manta si poate fi asemuita albusului, iar interiorul – nucleul/miezul – este asemenea galbenusului. Crusta si partea superioara a mantalei alcatuiesc impreuna litosfera sau invelisul de piatra. Cercetatorii au impartit nucleul in doua strate, nucleul intern si cel extern………..
Placile Pamantului
Majoritatea cutremurelor se datoreaza miscarilor la scara globala a placilor litosferice ale Pamantului si se produc in special la limitele de separatie ale acestora. Expertii au identifi cat un numar de sapte pana la douasprezece placi majore si un numar mai mare de placi minore. Majoritatea cutremurelor se datoreaza miscarilor la scara globala a placilor litosferice ale Pamantului, si se produc in special la limitele de separatie ale acestora. Placile au primit numele de la cele ale continentelor (ex: placa Eurasiatica), sau ale oceanelor (Placa Pacifi ca) sau de la o anumita regiune geografi caregiunilee geografi cea (Placa Arabica) pe care le inglobeaza………
Curentii de convectie

 


Totusi, ramanea un mister ce invaluia in special forta ce „pune in miscare” placile. Wegener considera ca deriva continentala era cauzata de forta centrifuga generata de miscarea de rotatie a Pamantului. Opinia stiintifi ca moderna inclina balanta in favoarea existentei curentilor de convectie – ca sistem de transfer al temperaturii ce a stat la baza formarii mantalei Pamantului………